Samopostrežni terminal 18+

Skladno z zakonodajo bodo lahko od 16. maja 2022 samopostrežni terminal uporabljali samo preverjeno polnoletni uporabniki.

Pri uporabi samopostrežnega terminala mora svojo polnoletnost pri prodajalcu potrditi uporabnik (enkraten postopek), ki za prijavo uporabi:

 • polog gotovine
 • obstoječ gotovinski račun
 • vplačilni listek
Preverjanje polnoletnosti ni potrebno za uporabnike, ki imajo na e-stave.com odprt igralni račun in tam vpisano telefonsko številko. Registrirani uporabniki so že potrjeni kot polnoletni in se lahko na terminal prijavijo s svojo mobilno številko, ki jo imajo vpisano na igralnem računu.  Prav tako preverjanje polnoletnosti ni potrebno za uporabnike, ki terminal uporabljajo samo za pregled ponudbe in sestavo košaric.

PREVERJANJE POLNOLETNOSTI PRI PRODAJALCU

Po izbiri enega izmed zgoraj naštetih načinov prijave na terminal ima uporabnik tri možnosti za potrditev polnoletnosti:

 • z mobilno številko
 • z mobilno aplikacijo e-Stave
 • z enkratno kodo

Pri izbiri potrditve z mobilno številko ali preko mobilne aplikacije bo uporabnik za prijavo potreboval svoj mobilni telefon, na katerega bo ob vsaki prijavi prejel potrditveno kodo (oziroma jo bo pridobil v mobilni aplikaciji e-Stave).

Pred prvo uporabo mora uporabnik potrditi polnoletnost pri prodajalcu, kateremu mora posredovati svojo telefonsko številko in osebni dokument, s čimer izkaže svojo polnoletnost.

Prodajalec v aplikacijo, na blagajni ali terminalu, vpiše uporabnikovo telefonsko številko, nakar le ta dobi SMS s 5-mestno potrditveno kodo. To kodo sporoči prodajalcu, ki jo vpiše v aplikacijo in s tem je polnoletnost potrjena.
Posredovano telefonsko številko lahko sedaj uporabnik uporablja pri prijavi za potrditev polnoletnosti na samopostrežnem terminalu.

V primeru, da uporabnik ne potrdi polnoletnosti preko mobilne številke, lahko po izkazu polnoletnosti pri prodajalcu pridobi kodo za enkratno prijavo.

POSTOPKI PRIJAVE NA TERMINAL

POTRDITEV POLNOLETNOSTI PREKO MOBILNE ŠTEVILKE

Pred prvo prijavo mora uporabnik, ki nima odprtega računa na e-stave.com, potrditi svojo polnoletnost pri prodajalcu, kot je opisano zgoraj.

Po izbiri te možnosti se prikaže okno

Postopek potrditve:

 • v polje MOBILNA ŠTEVILKA uporabnik vpiše svojo mobilno številko
 • vpis potrdi z gumbom POŠLJI POTRDITVENO KODO
 • na telefon dobi SMS sporočilo s 5-mestno kodo
 • prejeto kodo vpiše v polje POTRDITVENA KODA
 • vnos potrdi z gumbom POTRDI

Po uspešni potrditvi polnoletnosti lahko uporabnik naloži dobroimetje ali naredi prijavo.

POTRDITEV POLNOLETNOSTI PREKO MOBILNE APLIKACIJE E-STAVE

Pred prvo prijavo mora uporabnik, ki nima odprtega računa na e-stave.com, potrditi svojo polnoletnost pri prodajalcu, kot je opisano zgoraj.

UREDITEV NASTAVITEV V MOBILNI APLIKACIJI

V mobilni aplikaciji e-Stave mora uporabnik v nastavitvah aplikacije vpisati svojo mobilno številko, ki jo je  potrdil tudi pri prodajalcu in jo potrditi s potrditveno kodo, ki jo prejme preko SMS.

Po izbiri potrditve preko mobilne aplikacije se uporabniku prikaže okno

POSTOPEK POTRDITVE:

 • v polje MOBILNA ŠTEVILKA uporabnik vpiše svojo mobilno številko
 • v polje ENKRATNO GESLO vpiše geslo, ki ga pridobi v mobilni aplikaciji v razdelku MOJA VSEBINA pod postavko Enkratno geslo – terminal.

Po uspešni potrditvi polnoletnosti lahko uporabnik naloži dobroimetje ali naredi prijavo.

POTRDITEV POLNOLETNOSTI PREKO ENKRATNE KODE

V primeru, ko uporabnik ne razpolaga z mobilnim telefonom in se posledično ne more prijaviti na terminal ali pa (izjemoma) ne želi potrditi svoje telefonske številke za polnoletnost, ima prodajalec možnost, da po preverbi polnoletnosti uporabnika na blagajni ali samopostrežnem terminalu natisne 13-mestno kodo za enkratno prijavo na terminal.

Po izbiri te možnosti se uporabniku prikaže okno

V polje KODA uporabnik vpiše 13-mestno kodo oziroma jo skenira s čitalcem črtne kode.

OPOZORILO:
– Uporabnik lahko eno kodo uporabi samo za eno prijavo. Z  isto kodo ne more večkrat potrditi polnoletnosti.
– Veljavnost uporabe natisnjene kode, ki še ni uporabljena, je do 24:00 ure v dnevu, ko je bila natisnjena. Naslednji dan ni več uporabna.
– Enkratna koda je veljavna za uporabo samo na prodajnem mestu, kjer je bila natisnjena.